Reli

Te tudod mi a különbség az egyházi és a vallási rádió között?

Pedig mindkettőből találunk példát, ha tekergetjük a keresőnket.

2018. augusztus 22. - Reliadmin

A diplomamunkámat a hazai egyházi és/vagy vallási rádiós helyzetből írtam. Vagyis innen indultam ki, hogy helyzet van, mert nagy a kavar, hogy akkor melyik melyik? Nem olyan könnyen tudjuk elválasztani őket, mert látszólag (hallhatólag) azonos tematikájú műsorokat sugároznak, de mégsem ugyanolyan arányszámokkal.

Hogyan is nevezhetnénk azokat a rádiókat, amelyek

  • vallási tartalommal dolgoznak részben vagy egészben, és/vagy
  • egyházi tulajdonban vannak részben vagy egészben.

A valóságban egyik sem feltétele a másiknak, tehát léteznek vallási rádiók nem egyházi tulajdonban, és léteznek egyházi rádiók nem feltétlenül vallási tartalommal.

A szakdolgozat megírásához meginterjúvoltam Dr.Radetzky Andrást, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettesét, aki szerint

különbséget kell tenni egyházi és vallási rádiók között. Az előbbi fenntartásának legnagyobb részét az őt támogató egyháztól kapja, a vallási rádió pedig jobbára önfenntartó magánvállalkozás.

Tehát a különbség a finanszírozás formájában kereshető elsősorban, de különbséget tehetünk az egyházi rádiók vallási témákban konszolidáltabb, számában és mennyiségében visszafogottabb megjelenésében a vallási adókkal szemben, ahol fajsúlyosabban, sokkal nagyobb számban, olykor 100%-os arányban jelennek meg ezek a tartalmak.

Ha példákat keresünk a hazai színtéren, akkor az előbbire példa a Magyar Katolikus Rádió, vagy az Európa Rádió az utóbbira színtiszta példa a Mária Rádió.

A legegyszerűbb talán mindenkor, ha a finanszírozás alapú megkülönböztetését választjuk ezeknek az adóknak, tehát, ahol az egyház tulajdonrészt vállal részben-, vagy egészben egy rádióban, az lesz az egyházi.
Az pedig, amelyik magánkézben van és vallási tartalmat szolgáltat részben vagy egészben, az lesz a vallási rádió.

Egyébként érdekesség, hogy a tulajdonlás mellett az egyház az egyházi adók esetében humán-, és financiális támogatás nyújt a rádióknak.

Magyarországon hivatalosan, analóg földfelszíni sugárzásban négy nagy, vallási tematikájú rádióhálózat működik. Szintén analóg földfelszíni sugárzásban már csak két helyi adót hallgathatunk, amelynek vallási tematikája van.
Melyek ezek?
Ezzel foglalkozott egyik korábbi bejegyzésében a hazai rádiós blog, a 42NET Blog.

Ismersz jó egyházi és/vagy vállási rádiókat?
Akár külföldön is?

Írd meg nekünk és a jövőben szívesen foglalkozunk vele!
Ha tetszett a bejegyzés, vagy érdekesnek találtad, akkor szívesen vesszük, ha megmutatod másnak is.

 

- Mikos Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr6214195437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása