Reli

Programajánló – Mikulov, Szent hegy

2019. június 06. - Reliadmin

Ezen a héten ismét egy programajánlóval érkeztem, ezúttal, kedves olvasóm, a Cseh Köztársaságban található mikulovi Szent hegyet (’Svatý Kopeček’) fogom röviden bemutatni neked.

Mikulov Csehország Ausztriával határos dél - moldvaországi területén található történelmi kisváros; a Pavlovi – hegység lejtőin terült el, alig több, mint 7000 lakost számlál. A magával ragadó macskaköves és színes belvárosban számos olyan történelmi emlék található, ami miatt érdemes meglátogatni a települést, így például: a középkori Liechtestein-vár, amit a Dietrichsteinek pompás barokk kastéllyá építettek át; a 15. században ágyútoronynak épült Kecskevár; vagy a Turold-barlangok barlangrajzokkal és denevérekkel. Az érdeklődők megnézhetik az egykori zsidó gettó épületeit is, látogatható a 16. századi zsinagóga és a temető. Keresztény vonatkozásban a legjelentősebb látnivaló a Szent hegyen (ami a maga 363m-es magasságával valójában domb) található Szent Sebestyén búcsújáró templom, ahonnan gyönyörű panoráma fogadja az oda érkezőket.

 

További képek megtekintéséhez kattintson a galériára!

 

A templom névadója Szent Sebestyén a római keresztényüldözések idején halt vértanúhalált, emléknapját január 20-án tartja számon a szentek naptára. Az ide vezető út Csehország egyik legrégebbi zarándokhelye. A hegygerincen felvezető ösvényen összesen 17 épület található, ebből 14 kápolna. Kialakításának kezdete a 15. századra nyúlik vissza, az 1622-es járvány végén, hálából kezdték készíteni a dombtetőn található kápolnát, amit 1623-ban szenteltek fel Szent Sebestyénnek, a pestisfertőzések elleni védelemért, ajánlva. Formája a 18. század közepéig változatlan maradt, a többi kiskápolna a 1750 és 1766 között készült, ezek Jézus kálváriáját szimbolizálják Jeruzsálemből a Golgota hegyre.  100 év távlatából kerültek először felújításra, szeptember 8-án, Szűz Mária ünnepén szentelték fel ismét 1865-ben, azóta itt két tradíció és út kapcsolódik össze.

Nem csak vallásos vonatkozásában jelentős azonban ez a terület. Természeti értékeiben is értékes a hegy, egyedülálló botanikai jellemzőkkel bír, ami egy tanösvényt követve is bejárható. A jura mészkő sziklái egy lapos felső és meredek lejtőkkel rendelkező ovális gerincet alkotnak. Számos törvény által védett növényfaj található a Szent Hegyen, így ez 1992 óta természetvédelmi terület is. A déli lejtőkön (törpe írisz, tollfű és hegyi csíra) különböző fajokban gazdag sziklás sztyepp húzódik, a keleti lejtőn pedig a galagonya által dominált bokrok vannak. Az északi lejtők erdővel borítottak a múltban. A változatos rovarvilág mellett találkozhatunk homok gyíkkal és az európai zöld gyíkkal, az elhagyott kőbányában pedig sas és bagoly is fészkel.

Bátran ajánlom a települést és a környező hegységet akár több napos programnak is. A hegyi túra után pedig kétségkívül kellemes felüdülést jelentenek majd a cseh sörök.

- Paizs Melinda Adrienn

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr5814881158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása