Reli

A tudatosság ünnepén jártunk

Összefoglaló a 2018-as, nyári Everness Fesztiválról

2018. június 27. - Reliadmin

Az Everness egy ezoterikus stílusú fesztivál, melyet minden évben a Balaton partján rendeznek meg. Korábban Balatonakarattya, két éve Alsóörs ad otthont az eseménynek. Idén a fesztivált június 20 és 25 között rendezték meg.

A fesztivált, mint a tudatosság ünnepét hirdetik, témájában a testi-lelki egészségre és gyógyulásra, a környezettudatosságra, önismereti fejlődésre koncentrál. A programok között kedvükre válogathatnak a résztvevők; kiemelkedőek a meditációval, jógával, tánccal, tornával és masszázzsal kapcsolatos foglalkozások. Több színpadon hallgatható önismeretről, vallásról, párkapcsolatról, szexualitásról, egészséges életmódról számos különböző előadás, melyeket spirituális vezetők, írók, pszichológusok és más, e témákban szakértő előadók tartanak.

A környezettudatosság a fesztivál egész szellemiségében megmutatkozik, az ételeket és italokat környezetbarát, komposztálható étkészletben szolgálják fel, pálmalevélből és cukornádból készült tányérok és PLA (polylactide = politejsav) anyagból - keményítő tartalmú növényekből - előállított edények, poharak, evőeszközök segítik a környezet védelmét.

A rendezvényen figyelnek arra, hogy minden generáció megtalálja a neki való programokat, külön sátrakat alakítottak ki a gyerekeknek, szülőknek. A Szülők sátrában beszélgetéseket tartanak meseterápiáról, egészséges életmódról, mozgásfejlődésről, szülésre készülésről és hasonló, nevelést segítő témákról, míg a gyerekek a Gyermekfaluban játszhatnak, tanulhatnak, pihenhetnek, és kézműves vagy zenés programokon vehetnek részt. Sokan házi kedvencüket is magukkal viszik erre a hat napra, az egész fesztivál területe állatbarát – ahogy a résztvevők is.

 20180624_0900387.jpg

 

Egy rövid kitekintés a Szegedi Tudományegyetem kutatására

Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke harmadik éve végez terepkutatást az Everness Fesztiválon. Ennek köszönhető, hogy blogunk néhány szerzője is részt tudott venni ezen a jelentős eseményen az idei évben. A kérdőív a fesztivállal való elégedettséget, az ökotudatosságot és tudatos életmódot méri, továbbá vallási kérdéseket is vizsgál. Az istenhit, vallási önbesorolás és vallásgyakorlás kérdése mellett minden évben egy, a fesztivál szellemiségéhez kapcsolódó kérdésblokk is szerepel a kérdőívben. Első évben a civil vallás témájában, második évben az ezoterikus, okkult gyakorlatok témájában lett felmérve a résztvevők véleménye. Idén ezoterikus, önismereti és testi-lelki gyógyulással kapcsolatos tevékenységek gyakorlásának mérése volt hangsúlyos, valamint ez évtől már kvalitatív megfigyelésekkel is gazdagodtak a felvett adatok.

Az eredmények és a megfigyelések alapján eddig arra következtetnek az érintett kutatók, hogy a résztvevők jelentős része egyértelműen spirituális élményt él át a gyakorlatok által, legyen szó táncról, zenéről, jógáról, masszázsról vagy meditációról. Sokan a gyógyulás reményében látogatnak el a rendezvényre, nem vallási indíttatásból, azonban ők is szívesen használnak spirituális, holisztikus, ezoterikus elemeket. A vallási indíttatás nem feltétlen egy adott vallást takar, számukra inkább a különböző vallások egyes elemeit jelenti, melyeket úgy válogatnak meg, hogy minél könnyebben megtalálják azt az utat, ami a megnyugváshoz, az önismerethez, a feltöltődéshez vezet. Az istenhit kérdésében a legnagyobb arányban azt vallják, hogy ha Istenben nem is, de valamilyen felsőbb hatalomban hisznek a válaszolók, vallási önbesorolás alapján általában a maga módján vallásos válaszlehetőséget jelölik meg legtöbben. Vallásgyakorlás szempontjából az imádkozás és a meditáció gyakori, a templomba, imahelyre járás kevésbé.

Az Everness célja tulajdonképpen egy spirituális közösségformálás, hogy a tömeg által, egy közös áramlásban mindenki összekapcsolódjon és egy nagy Egészet formáljon, mely egyszerre vezet az összetartás élményéhez, a belső békéhez és a tudatossághoz.

- Heidl Sára

 

Források:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr2014077855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása