Reli

Kik voltak a Dávidisták: a vallásszabadságért küzdő aktivisták vagy fanatikus szektatagok?

Egy ostromlott szekta története, amely ellen még tankokat is bevetettek

2018. június 20. - Reliadmin

1993 februárjában az amerikai közvéleményt és médiagépezetet egy esemény határozta meg: a figyelem a Texas állambeli Waco-ra irányult, ahol egy szakadár adventista vallási szervezet a dávidisták 51 napos ostromba keveredtek az ATF-el (Alkohol- és Dohánytermékek, és Lőfegyverek foglalkozó ügynökség) és az FBI-jal.

A vallási neveltesében részesült és karizmatikus David Koresh vezette dávidisták hitték, hogy a Bibliát rosszul értelmezték, és hogy a világvége a küszöbön van. A társadalomtól szigorú elszeparálódásban éltek és nem tartották magukra vonatkozónak a törvényi szabályozásokat. A problémák akkor kezdtek eszkalálódni, amikor kitudódott, hogy a csoport módosított automata gépfegyverekkel kereskedik és a vezető több nővel él bigámikus kapcsolatban, beleérve fiatalkorú lányokat. Amikor az ügynökség és embereik megérkeztek a dávidisták otthonához tűzharc alakult ki, amely mindkét oldalon emberéletekbe került. Mégis a dávidisták úgy döntöttek, hogy nem hagyják el otthonaikat, és a következő bő másfél hónapban a szekta tagjai, - akik közül számos még csak kisgyermek volt - elbarikádozták magukat, miközben két ügynökség tagjai várakoztak rájuk felfegyverezve. Az akcióban még tankokat is bevetettek.  

 

Még több képért kattintson a galériára

Mindez abban az időszakban történt, amikor a szektákat Amerika kormányzata és közvéleménye nem csak a társadalom polarizáló elemeinek tekintették, hanem fenyegető veszélyként, amelyek az amerikai családok békéjére és biztonságára képesek törni. Főleg azért, mert alig 20 évvel vagyunk azután, hogy egy amerikai szektavezér, Jim Jones 918 emberrel közösen hajtott végre tömeges öngyilkosságot.

Mindennek ellenére Koresh-et, a dávidistákat és sorsukat kifejezett nagy szimpátia övezte a sajtóban, amelynek háttérében valószínűleg az állhatott, hogy a dávidistákat Amerika két sarokkövének megtestesítőjének, a fegyvertartási jog és a vallásszabadság élharcosainak tekintették. 

Az Egyesült Államok kezdetektől szorgalmazta a vallásszabadságot; már az alapító atyák fontosnak érezték, hogy alkotmányba foglalják, mint minden ember elidegeníthetetlen jogát - amelybe nem csak a szabad vallásválasztás, de ugyanakkor egyházalapítás is beletartozik. Mi több, a mai napig hatályos törvények értelmében kifejezetten egyszerű egyházat bejegyeztetni Amerikában. Szintén garantálva van a vallásszabadság joga az USA által is aláírt és az emberi jogokkal kapcsolatos legnagyobb volumentű egyezményében, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában.  

A dávidisták pedig hitrendszerükben nem tértek el túlságosan, hiszen az amerikaiak többsége a  mai napig hisz Jézus Krisztus újra eljövetelében (2010-ben 48%-a az USA lakosságának hitt benne). Éppen ezért sokan vetették és vetik fel (főleg mióta a Paramount Network Series csatorna 6 részes mini sorozata feldolgozta és felelevenítette az eseményeket 2018-ban), hogy a szektát nem – a bizonyított – törvényszegései miatt támadták agresszívan a rendvédelmi erők, hanem mert jelképe lett a kormányellenes és vallás szabadságharcos mozgalmaknak.  A másik oldal pedig erősen kritizálja a csoportot, amiért vallás hitvallással igazolták az illegális tetteiket.

Akármi is volt a kiváltó tényező, az események tragikus véget értek, február 28-án, amikor a kormányerők megtámadták a szektát és a kitörő tűzben (amit a dávidisták szerint a kormányerők okoztak, míg kormány szerint a szekta tagjainak öngyilkossági kísérlete volt) 75-en vesztették életüket.

- Sándor Kitti

 

Források:

  • Kenneth G. C. Newport: The Banch Savidians of Waco. The History and Beliefs of an Apocalyptic Sect. Oxford University, 2006. 1-47.
  • Public Response and Speculation After Waco. The CSMonitor 1993.05.03. https://www.csmonitor.com/1993/0506/06202.html
  • Jesus Christ’s Return to Earth. Pew Research Center 2010. 07. 14. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2010/07/14/jesus-christs-return-to-earth/
  • The Real Story Behind the Waco Siege: Who Were David Koresh and the Branch Davidians?. The Times 2018.01.28 .http://time.com/5115201/waco-siege-standoff-fbi-david-koresh/
  • David képének forrása: Wikipedia szócikk. David Koresh. https://en.wikipedia.org/wiki/David_Koresh

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr9714060222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása