Reli

Kicsoda az a Lilith? - 2. rész

2019. november 04. - Reliadmin

Lilith egy mitológiai karakterből a popkultúra egy meghatározójává vált az idő múlása során. Ki is ő tulajdonképpen? Egy démon? Ádám első felesége? Esetleg a lázadás megtestesítője? Cikkünk első részében (amit, ha még nem tették ITT elolvashatnak) azzal foglalkoztunk, hogy a történelem során alakja hogyan jelent meg a különböző vallások irataiban. A világmindenség kialakulásában is szerepet játszó szélistenségből hogyan alakult át a leírásokban egy démonizált nővé; kitértünk a szó etimológiájára is. Most pedig, a második részben a művészetben, popkultúrában való megjelenéséről lesz szó. Tucatnyi karakter van, akiket Lilithnek hívnak képregényekben, videojátékokban, rajzfilmekben, természetfeletti filmekben, TV-sorozatokban és így tovább.

Miután 4000 évig elsősorban félelem övezte Ádám első feleségét, mielőtt az 1960-as években a feminista mozgalmak ikonjává avanzsált, idealizálták a irányíthatatlan természete miatt. Hugo van der Goes, Michaelangelo, Rubens a festészetben egyértelműen negatív karakterként ábrázolják még, a feministák viszont már úgy élesztették föl, mint akinek a jelleme alátámasztja a mozgalmuk létjogosultságát, felhatalmazza őket a céljaik elérésére. Benne látják a bibliai Éva ellentétét, aki nem volt hajlandó alávetni magát a patriarchális hagyományoknak. "Harcolott az egyéni szuverenitásáért, a saját döntésének meghozataláért való jogért. Harcolott, hogy rendelkezhessen a saját testéért, az örömért és a sorsáért. Nem tudom, mi ennél dicséretesebb." (forrás)

Különböző kultúrákban is indultak lapok az a hozzá társított kép nyomán, így például: A zsidő nők életét néhol stílusosan, néhol megbotránkoztatóan, szogorúan, mégis valahol vonzóan bemutató "Lilith Magazine: Independent, Jewish & frankly feminist" (https://www.lilith.org/). A Lilith magazin küldetése, hogy feminista átalakítóként működjön a zsidó közösségben, hogy erősítve a zsidó nők hangját, nőpozitív judaizmust teremtsen, ösztönözve a nemi tudatosságot a zsidó világban. 1976-ban indult. Melbourne-ben, 1984-ben publikáltak először egy folyóiratot, ami a mai napig működik. "Lilith: A Feminist History Journal" (http://www.auswhn.org.au/lilith/) című lap a nők, a feminizmus és a gender történelmével foglalkozik, de nem csak Ausztrália területére koncentrálva.

clipboard01_4.jpg

The Fall of Man, 1628 - Rubens Art Print, Canvas

Megjelent és jelenik Lilith sorozatokban, filmekben épp úgy, mint képregényekben. Ezeken a felületeken azonban ismét démoni arcát, vagy a vámpírként való ábrázolását ragadták meg a leírásoknak, így általában egy hátborzongató karakterként mutatják be. A teljesség igénye nélkül, az általam legpopulárisabbnak tekintett művek közül a következőkben szerepelt Lilit:

1. Marvel és DC képregényekben egyaránt szerepelt. Az előbbi képregényuniverzumban két karakter is viselte a Lilith nevet. Az első Lilith 1974-ben Drakula lánya, aki apjához hasonlóan szintén vámpír. A második Lilith egy démon-varázslónő, akit "Minden Démon Anyjának" neveznek 1992-ben debütált. A DC-nél Lilith Clay egy szuperhős. A Tini Titánok 25. részében láthattuk először 1970-ben.

2. Filmek és sorozatok közül: Az Odaátban egy démonalak. Az HBO-s True Blood 5. évadában, mint egy vámpíristenség tűnik föl. A történet szerint tőle származik az összes vámpír. Lilith a "házigazdája" a Cinemax Femma Fatales című műsorának. Továbbá ő az egyik főgonos a Doctor Who című sorozatban.

3. A Scooby-Doo! -ban úgy jelenik meg, mint egy banshee-szerű teremtett lény, akit Dark Lilithnek hívnak. A Rosario+Vampire anime és manga sorozatban egy apró tündér, míg a Neo Genesis Evangelioban egy angyal.

clipboard04_2.jpg

4. A Játékok közül feltűnik a World of Darknessben, ahol az összes démon anyja, a Diablo szériában, a Devil May Cry-ban. A Malifauxban a "Szörnyek Anyja"-ként szólítják. A Dungeons & Dragons játék-világban a 7 pokol egyik bugyrának helytartója.

clipboard05.jpg

5. Az Evil Angel című horrorfilmben egy testváltó démon, a 30 Days Of Night: Dark Daysben pedig vámpírkirálynő. A Darklight-ban Ádám első feleségeként jelenítik meg. Egyes értelmezések szerint Leeloo az Ötödik Érzékből is egyfajta Lilith karakter.

Kedves olvasó, melyik karakter megjelenítést kedveli a legjobban a fentiek közül?
A következő, hasonló cikkünkben Lucifer alakjával fogunk foglalkozni. Van, akiről még szívesen olvasnának? Jelezzék nekünk bátran!

- Paizs Melinda Adrienn

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr415267058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása