Reli

Spiritualitás, egészség és macskák

A michigani Karma Kat Caferól Jacob D. Fishel kutatása alapján

2019. augusztus 07. - Reliadmin

A macskakávézók eredete Tajpejhez köthető, 1998-ban ott nyílt az első ilyen létesítmény. Népszerűségét elsődlegesen Japánnak köszönheti; ott lendült fel igazán ez a műfaj. Ezt követően terjedtek el Európában és Amerikában is az olyan kávézók, ahol macskákat lehet örökbefogadni - vagy akinek erre nincs lehetősége, az visszatérő vendégként rendszeresen játszhat, foglalkozhat, relaxálhat a cicákkal kávéja szürcsölése közben. A Karma Kat Cafe azonban, amely Jacob D. Fishel rövid kutatásának tárgya volt, ennél többre törekszik: a címben szereplő dimenziókat kívánaja egyesíteni. 

Fishel kutatásának bevezetőjében két témát emel ki: 

Az egyik, hogy a nyugati orvoslásból - melynek hatékonysága mondhati a legsikeresebb az emberiség történelmében, ahogy ő fogalmaz - hiányzik a spiritualitás, mivel elsődlegesen a fizikális dimenzióra összpontosít. Emiatt sok esetben az emberek fizikai igényein túlmutató dimenziók, mint mentális vagy spirituális igények, figyelmen kívül vannak hagyva az egészségügyi ellátásban.

A második kiindulópontja a szerzőnek, hogy több kutatás szerint is az állatok jótékony hatással vannak az egészségre. Kiemeli, hogy az ide vonatkozó irodalom alapján a halak a legkevésbé, míg a kutyák és macskák a legjobbak az ember fizikai vagy mentális egészségének javulása szempontjából.

Fishel kutatásához kvalitatív módszereket - megfigyeléseket és interjúkat - alkalmazott, vizsgálatának tárgya a michigani Karma Kat Cafe volt. Megfigyeléseit három alkalommal, egyenként 1 órán keresztül végezte. Ezt követően kutatását három interjúval egészítette ki, melyeket két, rendszeresen visszatérő vendéggel és a kávézó tulajdonosával végzett.

No photo description available.

Karma Cat Cafe, Michigan. (forrás: a kávézó Facebook oldala)

A Karma Kat Café tulajdonosa, Mistie Beckwith igyekszik túllépni a jól megszokott kereteken, és összekötötte a macskák és az egészség dimenzióját egy harmadikkal: a spiritualitással. Fishel leírása alapján ezt részben a dekoráció is hivatott megjeleníteni: a macskás képek mellett buddhista szobrok, képek és artwork-ök díszítik a kávézó falait. 

A megfigyelések alapján azt szűrte le Fishel, hogy a kávézóba járók/támogatók között nagyobb számban vannak a nők és az egyetemi diákok - ez utóbbi csoport túlsúlyának elsődleges oka, hogy a kollégiumi szabályzat miatt nem tarthatnak állatot.

A három interjú alapján elmondható, hogy mindhárom interjúalany valamilyen módon kötődött a katolicizmushoz: a két rendszeresen visszatérő vendég katolikusnak vallotta magát, míg a kávézó tulajdonosa élete egy szakaszában katolikus volt. Felnőtt korában azonban elszakadt a vallástól, és szimpatizálni kezdett a buddhista filozófiával. Világnézetében végül integrálta a buddhista, a korábbi katolikus, illetve különböző indián és pogány elemeket. 

A megkérdezett vendégek közül mindketten úgy látták, hogy a vallás/spiritualitás, az egészség és az állatokkal való interakció három különböző terület, melyek befolyásolni, hatni tudnak egymásra legfeljebb, de nem függnek össze. A kávézó tulajdonosa szerint azonban ez a három terület elválaszthatatlanul kapcsolódik egymáshoz.

Annak érdekében, hogy kicsit jobban átlássuk, hogyan is valósul meg a gyakorlatban ezen három terület összehangolása, átböngésztem a kávézó honlapját. Itt azt olvashatjuk, hogy a tulajdonos célja tulajdonképp, hogy egy nyugodt, biztonságos, derűs, “zen” környezetet teremtve igyekezzen növelni az örökbefogadás sikerességének esélyét. A sajátos környezeten túl olyan programokra is lehet jelentkezni a kávézóban, mint macskajóga, festés/alkotás macskákkal vagy (ugyancsak macskákkal) közös esti tanulás diákok számára. Emellett az utolsó, talán a kávézó és a tulajdonos célját leginkább összefoglaló gondolat, amelyre az oda látogató számíthat: "Megtapasztalhatjuk azt a nagyszerű érzést, hogy milyen a “jelen pillanatban élni”, miközben örökbefogadható macskákkal töltünk el időt közösen."[1]

- Barcsa Krisztina

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Megjegyzések 

[1] Eredeti, angol verzió: “The great experience of "Being in the Moment", while interacting with adoptable cats.”. Forrás: https://www.karmakatcafe.com/

 

Források

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr5614999046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása