Reli

Konferencián jártunk 4. - 1st European Conference for Religious Dialogue and Cooperation

2019. október 27. - Reliadmin

Szerzőink közül egy, a szegedi vallástudományi tanszék pedig két fő révén volt érintett a 2019. október 14-17. között megrendezésre kerülő 1st European Conference for Religious Dialogue and Cooperation (első európai konferencia a vallási párbeszédért és együttműködésért) elnevezésű konferencián. A háromnapos eseménynek az Észak-Macedóniában található festői Ohridi-tó északkeleti partján fekvő Struga (Sztruga) települése adott otthont.

A konferencia nyitóestjén olyan prominens személyiségek mondtak beszédet, mint Arber Ademi oktatásügyi miniszter (Minister of Education and Science of R. North Macedonia), Nikola Jankulovski rektor (Rector of the Ss. Cyril and Methodius University in Skopje), Ratko Duev dékán (Dean of the Faculty of Philosophy in Skopje), Aleksandar Krzalovski ügyvezető igazgató (First Executive director of the Macedonian Centre for International Cooperation), valamint Darijan Sotirovski bizottsági igazgató, (Director of the Committee on Relations with Religious Communities and Religious Groups). A nyitóelőadást a konferencia főszervezője, Zoran Matevski (Director of the Centre for Intercultural Studies and Research) tartotta.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A tudományos találkozóra Európa valamennyi régiójából érkeztek a kutatók, Finnország északi szegletétől Anglián, Franciaországon és Hollandián át Lengyelországból, Olaszországból, Bulgáriából, Szerbiából, illetve két fő Magyarországról, valamint a helyiek is nagy számban képviseltették magukat. A résztvevő előadók között egyaránt voltak olyanok, akik már régebb óta járják a tudomány ösvényeit, illetve voltak pályájuk elején álló fiatal kutatók, „veterán” professzorok és „szárnyaikat bontogató” tanítványaik.

A tudományos párbeszéd tengelyét a pluralizmus – partikularizmus és a globalizáció – lokalizáció kérdésköre képezte. Az előadások középpontjában a különféle vallási, etnikai, kulturális csoportok együttélése által felvetett problémák álltak, így sokan beszéltek a nemzetközi migráció valamint az új vallási mozgalmak által felvetett kérdésekről is. Az előadók a társadalomtudomány széles spektrumából, mint például filozófia, jogtudomány, történettudomány, kulturális antropológia, politikatudomány, szociológia, történettudomány nézőpontjából közelítették meg a társadalmi együttélés vallással összefüggő problémáit. Ennek megfelelően egyes előadásokban hol egy regionális elemzés, hol egy esettanulmány eredményei kerültek bemutatásra, hol pedig átfogó perspektívákkal ismerkedhetett meg a publikum, elméleti és empirikus kutatások tömkelege hangzott el mintegy 50 előadás keretében. Ennek megfelelően az alkalmazott módszerek és megközelítések széles palettáját vonultatták fel a beszámolók mind a kvalitatív, mind a kvantitatív oldalról. A teljesség igénye nélkül: résztvevő megfigyelés, összehasonlító dokumentumelemzés, statisztikai adatelemzés, kérdőívezés. Az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének vezetője, Prof. Dr. Dr. Máté-Tóth András Religion and public orientation Recent research results in Serbia and Hungary, valamint Tóth Péter doktori hallgató Migration and Mimetism címmel tartottak előadást.

- Tóth Péter

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr315267042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása