Reli

Jul i Norge - Karácsony Norvégiában

2018. december 26. - Reliadmin

A mai cikkünkben mi is a karácsony tematikájához szeretnénk kapcsolódni. Ahelyett, hogy a különböző országok szokásairól írnánk általános ismertetőt, jobbnak láttuk, ha ott élő személyekhez fordulunk útmutatásért. Idén karácsonykor a norvég szokásokról írt nekünk Dr. Erős Viktória, aki jelenleg Norvégiában él és ünnepli a karácsonyt.

Norvégiában a karácsonyi időszak már október végével elindul. Ekkor már várható az első hó, a hőmérő higanyszála stabilan 3 fok alatt mozog. Az utcákon felkerülnek a fákra a karácsonyi égősorok, és minden téren adventi vásárba botlik az ember, ahol 100kr-ért kapható a jávorszarvasburger, és jól csúszik mellé a «skandináv forralt bor», a gløgg.  «Nordmenn ble født med ski på beina.» tartja a mondás - vagyis a norvégok sível a lábukon születtek -, és ehhez tartják magukat az itteniek is, az első hóval szinte azonnal beindul a síszezon. Ilyen körülmények között már önmagában is igazán könnyű átvenni a karácsonyi hangulatot, és ehhez még a karácsonyi szokások is adnak egy löketet.

Az adventi időszakra leginkább jellemző esemény a Julebord. Ekkor a rokonok, barátok, munkatársak, együtt elmennek vacsorázni. Ilyenkor általában hagyományos norvég karácsonyi menüt esznek végig, amiből nem maradhat ki a báránybordából készült «pinnekjøtt» karfiolpürével és párolt lilakáposztával, a tőkehalból készült igen erőteljes szagú «lutefisk» és a könnyű állagú «multekrem» vagy «riskrem» 

Persze nem mindenki tartja magát a tradicionális menüsorhoz, a mi családunk idén például indiai étterem mellett döntött. A hangsúly inkább az együtt töltött értékes időn van és azon, hogy jól érezzük magunkat egymás társaságában, kikapcsolódjunk szeretteink körében. A Julebord Norvégiában igen nagy hagyománnyal bír, előfordulhat, hogy az ember több Julebordra is hivatalos lesz sűrű egymásutánban.

 A legtöbb norvég ember számára a karácsony nagyon fontos esemény. Az előkészületek egyéni szinten is hamar megindulnak. Novemberben már fel vannak díszítve a házak, az erkélykorlátokon és az ablakokban is égősorok, csillagok, világító dekorációk jelennek meg. Hova tovább! Általában Norvégiában vasárnap minden zárva van, de nem az adventi vasárnapokon. Ilyenkor vasárnap is kígyózó sorok állnak a kasszáknál, és tömegek gomolyognak mindenfelé ajándékokat válogatva. Bátran kimondhatjuk, hogy a norvég emberek hatalmas összegeket költenek karácsonykor. Egy tanulmány szerint átlagosan 12.288 kr-t tervez egy norvég ember karácsonyra elkölteni (ez kb. 400.000 Ft), de ehhez általában még 10% extra költség is hozzáadódik, mire elérkezik a szenteste, vagy ahogy itt nevezik «Julaften».

December 24-én délután 5 órakor csilingel a csengő, és kezdetét veszi a karácsonyi ünnepég. Ekkor a Sølvguttene kórusa énekel karácsonyi dalokat. Ezt követően asztalhoz ül a család és elfogyasztják közösen a karácsonyi vacsorát. A desszerthez érve a szerencsésebbek már a vacsora alatt kaphatnak ajándékot: hagyomány ugyanis, hogy a gyümölcsrizsbe rejtett mandulát kapó családtag vagy vendég ajándékot kap. Ez általában egy kis karácsonyi marcipánmalac.

A vacsorát követően kezdődik az igazi ajándékozás. Hagyomány, hogy mielőtt a csomagokat kibontanák kézen fogva körbejárják a karácsonyfát és énekelnek neki. Ezután jön a Julenissen, aki hozza a gyerekeknek az ajándékokat. Az ajándékokat közösen, egyesével bontják ki, és mindenki megcsodálja, hogy a többiek mit kaptak.

Første juledag (dec.25.-e) és andre juledag (dec.26.-a) családi, baráti látogatásokkal és pihenéssel telik.

A mi itt töltött karácsonyunk igazán békésre és hangulatosra sikerült. Sokat gondoltam azokra a családtagjaimra, akikkel nem tudtam együtt tölteni az idei szentestét, és örültem azoknak, akikkel viszont igen. Ráadásul évek óta most először beteljesült egy igen régi vágyam is: végre volt szép fehér karácsonyom!

- Erős Viktória

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr1214515414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása