Reli

Kicsoda Lilith? - 1. rész

2019. augusztus 25. - Reliadmin

Lilith alakja elég megosztó: egyfelől rengetegen még hallomásból sem ismerik a nevét, másfelől viszont már rengeteg értelmezése született az évszázadok múlásával. A téma apropóját éppen az utóbbi adja, ugyanis néhány napja olvastam egy rendkívül rövid, ám lényegre törő interpretációját az ő alakjának egy spirituális “varázsékszereket” készítő kézműves lány billentyűzetéből: “Lilith, aki még egyenrangúnak születik, azonnal megpattan az egész teremtésből, mihelyst alá kellene rendelődnie, és inkább a mérhetetlen magányt, majd a hozzá hasonló lázadókat választja.... Láthatatlan Lázadó istennő.” Ennek kapcsán gondolkoztam el rajta, hogy az általam ismerten kívül milyen gondolatok élhetnek róla: Ki is ő tulajdonképpen? Egy démon? Ádám első felesége? Esetleg a lázadás megtestesítője? Ebben és a következő a cikkben ezeket a kérdésekkel foglalkozunk és a hozzá kapcsolódó történetek közül járjuk kicsit körbe néhányat.

  • Ki ez? - kérdi Faust, kísérőjét Mefisztót Goethe drámájában
  • Találd ki. Jobban nézz oda! Lilith!
  • Ki?
  • Ádám első asszonya!
  • Ajánlom, óvakodj pompás hajától, mellyel, mint páratlannal kérkedik; ha egy legényre rátekeredik, onnét az egyhamar már el se lábol.

Induljunk hát ki ebből.

Lilth a Bibliában szinte csak említés szintjén szerepel – ellenben Évával – tehát sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogy lehetett volna ő Ádám első asszonya? Azonban alakjáról a zsidó Talmud részletesebb bemutatást ad, de cseppet sem pozitív kép ez. Itt veszélyes szexuális kisugárzással rendelkező, korlátokat nem ismerő sötét léleknek nevezik és szó esik arról is, hogy gyermekei démonok.

A könyv szerint Isten Éva előtt teremti Ádám párjának, de Évával ellentétben nem annak bordájából, hanem a férfihoz hasonlóan porból formázta őt is, egyenrangúvá téve ezzel. Isten egyenrangúnak teremtette, szabadságát pedig természetétől idegen lett volna feladnia, így, mikor alá kellett volna rendelnie magát férjének, inkább elhagyta és egyedül élt tovább. Tudatos engedetlenségével vállalta, hogy elátkozott életet él. Elszigetelődött és démonizálódott.  A különböző forrásokat boncolgató írások tartalma már ezen a ponton eltér. Néhol az szerepel, hogy ezt a férjének való alávetettséget Isten várta el tőle, másik azt írják, hogy ezt Ádám követelte volna. Abban viszont egyeznek, hogy a Paradicsom elhagyása után Lilith démonná vált, aki egyben rengeteg démonnak adott életet is. Azonban nagy árat fizetett ezért: mivel nem tért vissza Ádámhoz az utána küldött angyalokkal, arra kárhoztatott, hogy minden nap elveszítse 100 gyermekét. Ő pedig bosszúból megfogadta, hogy betegséggel sújtja, vagy megöli Éva gyermekeit. Egy másik változat szerint ő maga a kígyó, aki a tudás fájának gyümölcsét kínálta Évának, hogy felnyissa a szemét.

Alakja azonban nem csak a kereszténység és a zsidóság történeteiben jelenik meg. Más hitvilágoknál, már jóval korábbról is vannak róla írásos emlékek; és számos más vonatkozásban is találkozhatunk vele, mind mítoszok, mind irodalmi, képzőművészeti és ideológiai vonatkozásban. Van, ahol istenségnek tekintik, máshol egy magasztos szimbólumnak.

Lilith feltehetően egy régi sumér istenség volt eredetileg, akit a nagy magasságok szelének istennőjeként is emlegetnek, akinek a világ teremtésében is szerepe volt; és említik lil (‘szél’) nevű széldémonként is, akinek egy másik neve az ’éjszaka lánya’. Lilith sok tulajdonságát örökölte ennek a sumér istennőnek, többek között a gyermekölő, csecsemőrabló, nőket, újszülötteket bántó, férfiakat kínzó démon is ő volt. Bár része volt a teremtésben, de gonoszsága miatt száműzték az Édenkertből.

Etimológiai szempontból a sumér LIL szó levegőt jelent, de a LIL számos jelentéssel bír még. Jelent titkos tudást, szelet, szellőt, felhőt, bajt, betegséget, bűnt, őrületet és bolondságot is, akárcsak a szó akkád párja a lilu. A lilû azonban már egyértelműen démont jelent.

- Paizs Melinda Adrienn

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr3015022682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása