Reli

Pápanyalóka blog avagy a keresztény giccs térhódítása

2018. szeptember 12. - Reliadmin

Még szeptember elején jött velem szembe az Auchan reklámújság aktuális száma, amely az iskolakezdés körüli akciókkal igyekezett megfogni és minél nagyobb összegű költésre sarkallni a (gyanútlan?) vásárlókat. Ekkor jutott eszembe egy régen látogatott, ám annál inkább egyedi honlap a könyvjelzőim közül.

Image may contain: 1 person

Az idei hittanfüzet-kínálat

A giccs, mint olyan, valószínűleg mindannyiunk számára ismert fogalom. Valószínű az is, hogy mindenkinek van egy-egy giccses tárgy, mű vagy jelenség az életében, ami mély nyomot hagyott (és nem feltétlen jó értelemben).

A Kislexikon.hu a következő giccs-meghatározást adja: “Magát művészi alkotásnak feltüntető, értéktelen mű, amelynek tömegtermelése a polgári világ hanyatlásával alakul ki. Általában szenvelgő magatartásmódot tükröz, az emberi-társ. problémák felszínes és szokványos megjelenési módját szerepelteti, nem hatol azok mélyére. Célja a kellemesség fizikai és pszichikai érzetének keltése. Veszélyessége abban áll, hogy rutinos ábrázolásmódjával megtévesztheti a szemlélőt.

Kicsit irodalmibb megfogalmazás felé kitekintve Vavyan Fable írónő tollából származik az az idézet, amely szintén elgondolkodtathat minket a giccs-kérdést illetően. Álomhajsza című könyvében így fogalmaz: “Giccs: az, ami túl szép ahhoz, hogy igazán szép legyen.

Számos neves művész és szakember igyekezett körülírni a giccs fogalmát, amely közel sem olyan egyszerű kérdés, mint amilyennek elsőre tűnik. Így talán nem túlzás kijelenteni, hogy nem is igazán rendelkezünk egzakt giccs definícióval. Emellett a vallásos giccs jelensége is rendelkezik némi szakirodalommal. Azonban a keresztény/vallási kegytárgyaknak és azok elgiccsesedésének szakmaibb megközelítését egy későbbi cikkre kell hagynunk. Most egy olyan oldalt szeretnék bemutatni a továbbiakban, amely teljes odaadással vezet be minden érdeklődőt a keresztény giccstárgyak világába egészen 2009 óta.

Az oldal névadója egy II. János Pál pápa képpel ellátott nyalóka, amely a következőképp fest: “Hatalmas, mintegy négy centis korong pihen meg a vékony fapálcika tetején. Tutti-friuttis ízesítés, szivárványszínű cukor. A nyalóka csomagolása egyszerű: celofánszerű, átlátszó nájlon borítja a tekintélyes cukorkorongot; a celofán és a nyalókatest közé pedig II. János Pál pápa 90-es évek-beli portréja került.

A Pápanyalóka blog alapvetően gyűjtőhely csupán, nem kíván sem rosszindulatú, sem lejárató hangvételű lenni. Az oldalra bárki küldhet az általa látott giccstárgyról képet az ott feltüntetett e-mail címre, amit ezután a szerkesztők az elbírálást követően közkinccsé tehetnek mindannyiunk számára. A giccsek pontozásos értékelését ezután nem csak a készítők, de az olvasói közösség is elvégezheti a posztok alatt.

Ha szükséged van egy kis giccses feltöltődésre, vagy csak nevetnél egy jót, feltétlen ajánljuk az oldal felkeresését! A honlap ugyanis egészen máig aktívan közli az újabb és újabb csodákat számunkra, hogy ne maradjunk véletlenül sem giccs nélkül.

- Barcsa Krisztina

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr7314236245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása