Reli

Hogyan kerültek okkult elemek a nácizmusba? - I. rész

2018. szeptember 19. - Reliadmin

A jelenlegi cikksorozatban a Harmadik Birodalom kerül a figyelem középpontjába, pontosabban a nácizmus és az okkultizmus kapcsolata. Az első részben bevezető jelleggel lesz szó arról, hogy honnan, kik által és milyen okkultista elemek kerültek a náci ideológiába.

Még mielőtt belevágnánk a téma közepébe, bevezetésképpen röviden essen néhány szó magáról az okkultizmusról. Ha tömören akarnánk összefoglalni, akkor egy olyan rendszerről beszélünk, amely egy általános rendszer mellett speciális, csak a beavatottak által ismert titkos elemeket, eszközöket alkalmaz. Az okkultizmus a kozmosz, a természetfeletti erők rejtett ismereteire, nem pedig egy istenség ismeretén alapszik. Számtalan területe (mint például alkímia, jóslás, asztrológia) és irányzata van.

Az okkultizmust többen is összekötötték a jobboldali, reakciós politikai irányzatokkal már a XX. század elején. Ilyen volt például Theodore Adorno, vagy George Orwell, aki William Butler Yeatsről szóló esszéjében mutatott rá Yeats okkultizmus iránti érdeklődése és az európai fasiszta mozgalmak iránti szimpátiája között. Orwell nem csak Yeats kapcsán, hanem összességében is hasonlóságokat vélt felfedezni az okkultizmus és a fasizmus között.

Hogyan kapcsolódik az okkultizmus a náci Németországhoz? A válasz elsősorban az ideológiában rejlik. A nácizmus ideológiájában olyan elemek is megjelentek, amelyek az okkultizmusból is eredeztethetőek. Ilyen például az árja misztika, a mitológia, a rúna mágia, a természetfeletti erőkbe vagy épp a szent ereklyékbe vetett hit. Adolf Hitlert, Heinrich Himmlert vagy épp Rudolf Hesst is vonzották az okkultista tanok, s ez nem maradt nyom nélkül az ideológiában sem. A náci párt hatalomra kerülése után pedig csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg a különféle okkultista hagyományok, elemek a Harmadik Birodalom gyakorlatában.

Azonban nem csak a fent említett három személynek volt jelentős szerepe abban, hogy misztikus vagy épp mitologikus elemek, mítoszok, rúnák vagy más szimbólumok megjelenjek a nácizmusban. A XIX. század végén, a XX. század elején többen is foglalkoztak az okkultizmussal, amelyek a későbbiekben valamilyen formában megjelentek vagy beépültek a náci ideológiába.

Meg lehet említeni például Friedrich Schlegelt, aki a szanszkrit nyelvvel foglalkozott, és aki rokonságot vélt felfedezni a szanszkrit ārya és a német Ehre szavak között. Guido von List volt az első, aki keresztezte a náci ideológiát az okkultizmussal, rúnaábécét hozott létre. Guido von Listnél már jelentek meg olyan elemek, amelyek fajvédőek voltak, amelyek a később, a náci ideológiában is felbukkantak, köszönhetően annak, hogy ezek az akkori közbeszéd tárgyát képezték. 1912-ben jött létre a Germanenorden (Germán rend) nevű társaság, amely fajvédő jellegű volt, tagjainak igazolni kellett tiszta német származásukat, valamint a felvételkor a tagok koponyaméreteit is lemérték. A társaság később több csoportra bomlott, s ezt szervezte újjá, immáron Thule Társaság néven Rudolf von Sebottendorff. Von Sebottendorff kezdetben segített a náci párt alapításában, működésében, bár egy évvel később, 1919-ben külföldre menekült, a II. világháború alatt náci hírszerzőként tevékenykedett.

A náci fajelmélet szerint az emberiség fajokra, rasszokra osztható, amelyek nem egyenlőek, az árja faj felsőbbrendű a többinél. Az árja – zsidó ellentét sem volt teljesen újdonság, amikor az bekerült a náci ideológiába. 1845-ben Schlegel tanítvány Christian Lassen fejtette ki először az árja – sémita szembenállást, ahol már az alacsonyabb rendűnek tartott zsidók irányába valamilyen szintű gyűlölet, ellenségeskedés is társult. Helena Blavatsky teozófia néven hozott létre saját okkultista rendszert. Blavatsky műveiben többször kifejtette véleményét a zsidó vallásról és misztikáról. Ő is azok táborába tartozott, aki nem volt túl pozitív véleménnyel a zsidókról. Állításait azonban fenntartással kell kezelni, a téves állításai és a gyakran egymásnak ellentmondó állításai miatt.

Ezen kívül természetesen még mások is foglalkoztak okkultizmussal, fajelmélettel, ami bekerült a köztudatba, vagy tőlük emeltek át elemeket a náci ideológiába. Mindemellett nem lehet figyelmen kívül hagyni Himmler rajongását az okkultizmus iránt, a titkos társaságokat, szimbólumokat és a szent ereklyék megszerzésének vágyát sem. Mindezekről a következő részben olvashattok majd.

 - Kiss Szandra

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Felhasznált cikkek, források:

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr7714249215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása