Reli

Légy te a próféta! - Áttekintő a Re-Legion című játékról

2019. február 13. - Reliadmin

Pár nappal a játék megjelenése előtt egy különös előzetes ragadta meg a figyelmem, amely nem kisebb dolgot ígért, mint hogy egy próféta szerepét ölthetem magamra. A videó igen látványosra sikeredett, íme:

 

 

A játék története szerint a jövőben, 2184-ben játszódik, egy látszólag tökéletes, futurisztikus világban technokratikus társadalmi berendezkedéssel. A tömegből egy erős kezű vezető emelkedik ki, akinek célja, hogy felszabadítsa az embereket nyomorúságos helyzetükből. Lelküknek és elméjüknek egyaránt nyugalmat és válaszokat hoz. Azok, akik felsőbb értelmet keresnek a világban, követni kezdik és megtalálják helyüket egy olyan közösségben, ami segít kitölteni azt az űrt, amire eddig csak a drogok és az alkohol voltak képesek.

Ebben a világban kell tehát a próféta bőrébe bújva híveket toboroznunk. Célunk, hogy minél nagyobb területre és minél több követőre tegyünk szert és ezzel megdöntsük a fennálló rendszert. Természetesen ez nem könnyen menő feladat, több ellenségen is keresztül kell jutnunk a cél eléréséhez.

A játék maga tulajdonképpen egy cyberpunk világban játszódó indie fejlesztésű RTS. Mit is jelent ez pontosabban?

A cyberpunk tulajdonképpen a science fiction (sci-fi) egyik alműfaja, szubzsánere. Gyökerei az 1960-as és 70-es évekig nyúlnak vissza. A cyberpunk világokban az emberek általában óriási, túlzsúfolt, szemkápráztató neonfényekkel és reklámokkal teli, sötét metropoliszokban élnek, azonban emiatt gyakran érzelmi életük sivár és üres. A technikai fejlődés minden szegletét áthatja ezeknek a világoknak: a virtuális valóságok, high-tech közlekedési eszközök, androidok, emberi testrészeket helyettesítő technológiai fejlesztések mind-mind alkotóelemei egy cyberpunk atmoszférának sok egyéb más mellett. A cyberpunk zsáner egyik alapműve a Blade Runner [Szárnyas fejvadász] című film, amely egyben remek példát is nyújt, hogy lássuk, mit is jelent egy ilyen világ hangulata.

Alexis Rhee in Blade Runner (1982)

Cyberpunk város az 1982-es Szárnyas fejvadász c. filmből (forrás)

 

Ana de Armas in Blade Runner 2049 (2017)

A film folytatásaként 2017-ben megjelent Szárnyas fejvadász 2049 egyik filmplakátja (forrás)

Az indie játékok általában független fejlesztésű játékokat jelentenek; amikor a fejlesztőcsapat kisebb büdzséből, nagy kiadóktól függetlenül készíti és árulja játékát. Az RTS feloldása pedig: "real-time strategy" - magyarra fordítva a valós idejű stratégiai játékokat jelöli. Ezekben a játékokban a cél általában a játéktérképen található erőforrások (jelen esetben hívek) összegyűjtése, ezáltal az infrastruktúra növelése és a különböző egységek, csapatok irányítása - mindezen keresztül pedig az ellenséges bázisok és egységek megsemmisítése vagy elfoglalása. Valós idejű, mivel a játékos bármikor adhat ki parancsokat, amelyeknek végrehajtása azonnal el is kezdődik általában.

A Re-Legion eddig nem kapott túl magas értékeléseket, sokan kritizálják és félkésznek nevezik egyelőre, de van jó pár pozitív vélemény is az értékelések között. A vegyes fogadtatástól függetlenül én már türelmetlen kíváncsisággal várom, hogy kipróbálhassam és a saját szememmel láthassam, milyen érzés felölteni a próféta szerepét.

Képeket és további videókat, infókat a videojátékról itt találsz: https://store.steampowered.com/app/782140/ReLegion/

- Barcsa Krisztina

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr5114607862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása