Reli

Így próbálta meg lenyomni a propaganda a vallást a 20.században

Egy különleges galériát állítottunk össze a leguszítóbb vallásellenes plakátokból

2018. június 13. - Reliadmin

Vallásellenes propagandaplakátokkal, képekkel feltehetőleg mindenki találkozott már valahol, ha máshol nem, a történelemkönyvek lapjain biztosan. Elég csak a Szovjetunióra gondolni, ahol egy időben mindent megtettek annak érdekében, hogy az emberek szembeforduljanak a vallásokkal. Ahhoz, hogy ez az üzenet minél szélesebb körben eljusson a célközönséghez, azaz a lakossághoz szükség volt a propagandára, hiszen jól működtetett propagandagépezet könnyen képes befolyásolni, manipulálni a megszólított réteget.

A propaganda a XX. században, pontosabban az I. világháború időszakában vált igazán meghatározóvá, amikor a háborúzó katonáknak értelmet és célt kellett adni, miközben odahaza a hátország sem veszíti el teljesen a lelkesedését a háború iránt. A tömegtájékoztató eszközök elterjedésével még szélesebb rétegekhez érhetett el a propaganda által közvetíteni kívánt szöveg, hiszen rádióban, televízióban, napilapok hasábjain, plakátokon is célba lehetett juttatni az üzenetet. A politikai élet is egyre nagyobb mértékben kezdte el kihasználni a propaganda nyújtotta lehetőségeket. Elvégre, aki rendelkezik egy jól működő propagandagépezettel, az nagyobb valószínűséggel fogja tudni befolyásolni, manipulálni a közvéleményt.

 

Tekintse meg a plakátokból összeállított galériánkat

 

A bolsevikok világnézete, ideológiája a materialista, internacionalista vonalat képviselte, így értelemszerűen a nacionalizmus vagy a vallás egy ellenséges, nem kívánatos valami volt számukra. Ezt a nézetet pedig terjeszteni is kellett, szükség volt arra, hogy meggyőzzék az embereket, hogy a vallás rossz, Isten nem létezik, és az egyház is tönkreteszi az emberek életét.

Szovjetunió bőséges példákkal szolgál a témával kapcsolatban. Már a korai, 1920-30-as években megjelent a vallásellenes propaganda a szovjeteknél s ez a későbbiekben sem tűnt el, sőt az űrverseny idején újult erőre kaptak a plakátok, hiszen a világűr felfedezésével a vallásellenes hangok egy újabb eszközt, indokot kapott a kezébe, amivel bebizonyíthatta, hogy Isten nem létezik. Illetve újabb ötleteket teremtett az űrkorszak a vallások kifigurázása terén. De kifigurázásra kerültek az egyházi személyek, egyházi események, szertartások, ünnepek, a vallásos emberek. Jóformán minden és mindenki, akinek vagy aminek köze lehetett a vallásokhoz.

A következő részekben bővebben terítékre kerül a vallásellenes propaganda, egy-egy időszakra, témára koncentrálva. Lesz majd szó az 1920-as és ’30-as évekről, az űrkorszakban megjelent és a világűrrel kapcsolatos képekről, magyar példákról és még sok minden másról.

- Kiss Szandra

Források:

  • Davies, Sarah: Popular Opinion in Stalin’s Russia. Terror, propaganda and dissent, 1934-1941; Cambridge University Press, Cambridge, 1997
  • Cull, Nicholas J. et al.: Propaganda and Mass Persuasion. A Historical Encyclopedia, 1500 to the Present; ABC – Clio, Santa Barbara, 2003
  • Pollmann Ferenc: Haditechnika, stratégia, propaganda. A hadviselés átalakulása az I. világháborúban In: Rubicon 2015/1

Képek:

  • https://www.calvertjournal.com/articles/show/3551/religious-cartoons-Soviet-satirical-magazines
  • https://thecharnelhouse.org/2013/03/01/soviet-antireligious-propaganda/

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr2414044896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása