Reli

Barlangrajzok és vadászmágia - Miért készültek a paleolitikum időszakából származó európai barlangrajzok?

2019. január 30. - Reliadmin

Ha te, kedves olvasó most megállsz egy pillanatra és elgondolkozol azon, milyen céllal festették ezeket az ábrákat a barlangok falaira, majd a családodnak, a barátaidnak, a munkahelyeden vagy kedvenc kávézódban felteszed ezt a kérdést, a válaszok többsége valószínűleg az lesz, hogy őseink a sikeres vadászatot szerették volna ezzel biztosítani.

Az egyik legismertebb elmélet szerint ugyanis a paleolitikum időszakából származó európai barlangrajzok keletkezésének hátterében a vadászmágia áll. Elődeink, bőrökbe öltözött, marcona tekintetű férfiak mielőtt elindultak volna veszélyekkel teli zsákmányszerző útjukra vadászmágián vettek részt. Ennek során felrajzolták a barlang falára az elejteni kívánt állatot, képletesen megölték azt, azaz eljátszották a vadászatot, hogy e mágikus szertartással biztosítsák annak sikerét. Sokan úgy vélik, ezt bizonyítják az állatok testébe rajzolt nyílvesszők és dárdák, amelyek számos helyen megfigyelhetők.

Csakhogy ismerünk olyan barlangot, amely környezetében annak idején nagyszámú rénszarvaspopuláció élt, ennek ellenére mindössze egyetlen ilyen rajz készült. Ráadásul szóban forgó rajzoknak csak egy része ábrázol sebzett állatot, mi több, vannak barlangok, amelyekben egyáltalán nincsenek ilyen festmények.

A téma kapcsán gyakran olvashatunk olyan kijelentéseket, hogy ezeken a ceremóniákon valószínűleg csak a felnőtt férfiak vehettek részt, hiszen vadászattal kapcsolatos mágiáról van szó, míg mások a barlangrajzok egy részét beavatási szertartásokhoz kötik. Sokak szerint ezen rítusok titkos jellegét mutatja, hogy a festmények jelentős része a barlangok legnehezebben járható szakaszán találhatók.

Ennek némileg ellentmondani látszik egy 2011-es kutatás, amely a franciaországi Száz Mamut Barlangban található 13000 éves rajzokat vette górcső alá. A vizsgálat során cambridge-i szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a barlang legmélyebb részein is megtalálható ábrázolások egy jelentős részét kisgyermekek készítették! Korábban már Spanyolországban (valamint Új-Guineában és Ausztráliában) is azonosítottak olyan őskori barlangfestményeket, melyeket gyermekek készíthettek, és habár ezek a rajzok lehetnek egyszerű firkálások, őskori graffitik vagy óvodai játszóterek, mi több, nem zárják ki, hogy valamilyen vallásos elképzelés áll az ábrák hátterében, a vadászmágiával kapcsolatos eredeti feltevéseket nagyban módosítja.


800px-niaux_bisons.JPG

Nyilakkal ábrázolt bölény a franciaországi Niaux-barlang falán

Ugyanez mondható el a Pennsylvania Egyetem néhány éve közzétett eredményei nyomán. Több száz tenyérlenyomatot ismerünk az európai paleolitikum időszakából, amelyek egy részét antropológiai vizsgálatoknak vetették alá. Az ujjak hosszát, formáját, anatómiáját, arányait stb. elemezve bebizonyították, hogy a tanulmányozásra alkalmas kézlenyomatok egy igen jelentős része nőktől származik.  Ezek szerint (a vadászmágia tükrében) a barlangrajzok voltak a világ első bevásárlólistái!

Mindez nem zárja ki, hogy a paleolitikum időszakából származó európai barlangrajzok rituális céllal készültek. Elképzelhető, hogy a gyermekek a szertartások menetét gyakorolták, és ismerünk olyan társadalmakat, ahol nők vagy transzszexuálisok töltik be a sámánok/varázslók szerepét. Ám az általánosan elterjedt vadászmágia elmélet, a vadászat sikerességének előmozdítása mint cél, önmagában, ennyire leegyszerűsítve biztosan nem állja meg a helyét.

- Hegedüs Gabriella

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Felhasznált irodalom:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr1914598844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása