Reli

Techno templom Japánban - betekintés Gyosen Asakura, a DJ főpap szertartásaiba

2018. július 25. - Reliadmin

Létezik Japánban, Fukui városában egy buddhista templom, amely alkalmanként techno zenével és fényjátékkal színesíti meg szertartásait annak érdekében, hogy még több fiatal számára tegye vonzóbbá a vallást. A nem megszokott alkalmakat az 50 éves Gyosen Asakura tartja templomában, amely több generáció óta családja gondozása alatt áll. A templom kb. 540 évvel ezelőtt épült, azóta Asakura családja védelmezte és vezette. Asakura és családja a Tiszta Föld buddhizmus követői és papjai, Gyosen a 17. főpap a sorban.

A Tiszta Föld buddhizmus körülbelül az első század idején, öt évszázaddal Sákjamuni Buddha (akit Gautama Sziddhárthaként is ismerhetünk) halála után alakult ki Indiában. Kínában körülbelül a 4. századra tehetőek a gyökerei, amikoris Hui-yüan írástudó megalapított egy olyan, szerzetesekből és világiakból álló társaságot, amely Amitábha nevéről szóló meditációval foglalkozott. Ezt követően körülbelül a 6. és 7. században terjedt el, miután a tanokat rendszerezték és terjeszteni kezdték. Japánba a t'ien-t'ai (tendai) iskola szerzeteseinek köszönhetően került át a tanítás, melyből önálló irányzat a 12-13. századra vált Hōnen szerzetes munkássága nyomán. Japánban leginkább amida néven ismert ez az irányzat, amely ma is a mahájána buddhizmus egyik legnépszerűbb formája Kelet-Ázsiában. Legfontosabb szent szövege a Végtelen élet szútrája.

Az irányzat tanítása szerint az istenség megváltó erejének köszönhetően mindenki újjászülethet Amitábha Buddha nyugati paradicsomában, a Szukhávatíban (a Tisztaság Földjén), ezzel közelebb kerülve a nirvána tiszta tudatállapotához, a buddhaság létformájához. Amitábha maga is itt időzik a Szukhávatíban és innen segíti az élőlényeket. Nevének jelentése “a Végtelen Fény Buddhája”, másik neve, az Amitájusz “végtelen életet” jelent. A szútrákban együttérző, végtelenül könyörületes jellemként írják le, aki fogadalmat tett amellett, hogy a lényeket megmenti a szenvedéstől.

Asakura gyerekként a templomokat és a tanításokat idejétmúltnak, unalmasnak és túlságosan szigorúnak tartotta, utálta folyamatosan azt hallgatni, hogy tovább kell majd vinnie családja örökségét - a főpapságot és a templomot. Ennek köszönhető, hogy korai 20-as éveiben elhagyta a templomot és kitanulta a fénytechnikusi és a DJ szakmát. Munkája során jött rá idővel arra, hogy mennyi hasonlóság van szakmája és a szerzetesség között; hiszen mindkettő “valami csodálatos dolgot nyújt az emberek számára” - ahogy ő fogalmazott. Ennek nyomán visszatért a templomba, és felvállalta családi örökségét. Szerzetesként úgy tapasztalta, hogy a templomok látogatóinak száma csökken, ez ellen pedig mindenképp tenni akart valamit. Habár eredetileg nem gondolta komolyan ötletét, de kipróbálta, hogy milyen a Buddhista szútrákat ritmusos zeneszámokká változtatni és fényjátékkal aláfestést készíteni. Így született meg az úgynevezett “Techno Hoyo”.

2017_04_17_25244_1492411117_large.jpg

Gyosen Asakura Techno Hoyo közben

A Techno Hoyo első pár alkalmára mindösszesen csak a szomszédok és ismerősök jöttek el. Azonban ahogyan híre ment a dolognak, úgy nőtt a résztvevők száma is szép lassan több száz (legutóbb kb. 500) fővé. Nem csak a létszám, de a generációs skála is szélesedni látszott. Asakura sokszor olyan családokkal is találkozik a résztvevők között, akik mindhárom generációval részt vesznek szertartásán.

A reakciókkal kapcsolatban elmondja; kapott hideget-meleget egyaránt. Akik pozitívan álltak az újításhoz úgy érezték, hogy ez a fajta szertartás közelebb viszi őket a Tiszta Földhöz. Azok, akik ellenezték, úgy gondolják, hogy a Buddhista szertartásoknak komolynak és csendesnek kell lenniük.

Asakura így fogalmaz: “A szent iratok úgy jellemzik a Tiszta Földet, mint egy gyönyörű világot, tele elképesztő fényekkel. Régen, amikor az elektromosság még nem létezett, az emberek úgy próbálták megjeleníteni ezt az atmoszférát, hogy a szobrokat aranylemezekkel szegélyezték azért, hogy azok visszaverjék a gyertyafényt. Ezt az atmoszférát akarom újraalkotni elektromos technológiával. A hiányzó hit korában remélem, hogy a tőlünk, szerzetesektől származó erőfeszítésekkel és ötletekkel képesek leszünk életben tartani Buddha bölcsességének átadását 2500 évvel ezelőttről egészen további ezer és ezer éven át.“

Mivel a szervezés és a technika igen sokba kerül, ezért Asakura mindössze évente kétszer tart Techno Hoyo-t. Azonban munkásságába bepillantást nyerhetünk saját SoundCloud és YouTube csatornáján is.

- Barcsa Krisztina


Források

 

Képek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr9514134691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása