Reli

“Koncertteremmé alakították a római Szent Pál bazilikát” - Jogos-e a felháborodás a Nemzetközi Ministránszarándoklat kapcsán?

2018. augusztus 29. - Reliadmin

Idén, 2018-ban 12. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Ministránsszövetség a Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot  július 30. és augusztus 3. között. A zarándokok ilyenkor különféle programokon vesznek részt és általában megismerik Róma nevezetességeit is. A programok mellett pápai misét is hallgathattak, amely után Ferenc pápa közös imádságot vezetett a fiatalokkal a Szent Péter téren. Magyar részről a ministránsokat több püspök is elkísérte útjukra; idén Ternyák Csaba egri érsek, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök, Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök, Böcskei László nagyváradi püspök, illetve Német László nagybecskereki püspök volt jelen.

Azonban - bár nem széles körben - az esemény kapcsán megjelent egy olyan bejegyzés Facebookon, amely kisebb felháborodást okozott a bejegyzést olvasó és továbbosztó emberek között. A kiindulópont egy augusztus másodikán született fotóválogatás volt a következő felirattal:

“Miért kéne hagynunk, hogy ez folytatódjék a legfőbb Pápai Bazilikában?” emellett megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot posztjában az író egy mondatban. A bejegyzést többen is megosztották, köztük egy magyar és egy külföldi magazin is.

 

kepkivagas1.PNG

Az első, témaindító bejegyzés

A katolikus Regina Magazine kommentárja a megosztás mellé így hangzott: “Miközben magas rangú amerikai érsekeket és püspököket vizsgálnak ki homoszexuális zaklatások és azok elhallgatása kapcsán, a hatvanas évek “hippikorszakát” élesztették fel neon-fényekkel a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában.”

Magyar viszonylatban egyetlen kisebb portál - melynek kb. 5000 követője van - osztotta tovább a bejegyzést. A Katolikus Válasz a következő kommentárt fűzte hozzá: “Koncertteremmé alakították a római Szent Pál Bazilikát a jelenleg Rómában zajló ministránstalálkozó kedvéért. A bazilika belső tere koncertszínpadot, kivetítőket, drapériákat és neonfényeket kapott.”

Először a Katolikus Válasz bejegyzésével találkoztam, és mivel érthető módon a téma felkeltette érdeklődésemet, nekiálltam mélyebbre ásni a hozzászólások és a megosztások között. Röviden tárgyalva a kérdést: általánosságban elmondható, hogy ez a téma egyöntetű felháborodást keltett a bejegyzés olvasói között. Alig elvétve találunk egy-két olyan véleményt, amely semleges vagy pozitív álláspontot közvetít - magyar és külföldi viszonylatban egyaránt. Többen gyalázatnak és botránynak nevezik, hogy bulit és diszkót rendeznek ezen a szent helyen és vannak, akik szomorúságuknak vagy döbbenetüknek adnak hangot.

A kiinduló események összefoglalását követően térjünk rá a címben feltett kérdésre: jogos-e a felháborodás a Nemzetközi Ministránszarándoklat kapcsán?

Elsőre azt kell mondanom: igen. Jogos, mert az embernek joga van ahhoz, hogy megvédje azt, amit szeret és amihez hozzászokott. Az első, érzelmekkel túlfűtött és átitatott reakció általában foggal-körömmel védi a jól megszokott és megszeretett személyeket, ideológiákat, hitet stb. - és jól is teszi. Hiszen a szeretet ellentéte a közömbösség, ahogy azt már többen is megfogalmazták. Azonban tovább kell mennünk, hiszen ettől vagyunk többek és különbek a fajok hatalmas és színes tengerében. Az ember képes arra, hogy ne hagyatkozzon és főnként ne alapozzon arra, amit elsőre hall, lát vagy érez, hanem elfogultság nélkül átrágja magát egy-egy eseményen vagy témán. Leüljön és gondolkodjon. Ahogyan micimackó is tette egy-egy nehéz kérdés előtt.

Mit látunk itt? Neon fényeket, egy színpadot, hangosítást és sok fiatalt. Ez elég ijesztően hat ez minden kontextus nélkül valakinek, aki a hagyományos, orgonával kísért misékhez szokott minimum heti rendszerességgel. Kicsit utána keresve és mélyebbre ásva a témának azonban több tényezőt is hozzácsatolhatunk ehhez a látványhoz. Ki szeretném emelni, hogy egyetlen ismerősöm és én magam sem voltunk jelen a találkozón - tehát nem teljes körűen nyilatkozom az esemény kapcsán, csak az internetes keresések során feltárt adatokkal dolgozhattam az esemény vonatkozásában.

Egyrészt a katolikus egyház (is) folyamatosan küzd és tesz azért, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegye vallását. Ezt aligha, vagy csak nehezen lehet kivitelezni olyan eszközök nélkül, amelyek a kor fiataljait meg tudják fogni. Ez általános jelenség és nem mellesleg nem csak a kor sajátja. Azonban a szakmai elmélyülés helyett inkább tekintsünk át alapvetőbb kérdéseket az eset vonatkozásában a következő bekezdésekben.

Elsőként ki kell emelnünk, hogy egy színpad jelenléte nem egyenlő minden esetben a diszkóval és a koncertekkel. Jobban megnézve a képeket sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy beszélgetés zajlik valakivel éppen. A kivetítők a színpad eseményeit közvetítik, nem egyéb tartalmakat. Mivel nemzetközi eseményről van szó, ezért a résztvevők száma valószínűleg (és a képek alapján is) jócskán túlmutat azon a mennyiségen, amelynek elegendő lenne egy kis színpad két erősítővel vagy a jól megszokott templomi hangosítás. A hivatalos honlap alapján a résztvevők száma egyébként 50.000 és 70.000 között mozgott az elmúlt 2 évben.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy erősítőket és komolyabb hangosítást használnak nap mint nap a nagyobb templomokban is, csak diszkrétebben vannak jelen. Sok esetben pedig monitorok is felszerelésre kerülnek például egy-egy teltházasabb keresztény hangverseny vagy kórus fellépése során. Olyan esettel is találkoztam, amikor a Nagyhét szertartásait külön kivetítőkön is követhették a hívek, mivel olyan sok ember volt jelen a templomban. Akár csak az aréna méretű koncertek színpadai mellett elhelyezett óriáskivetítők esetében. Ahogyan ebben az esetben is valószínűleg a képek alapján. Ide tartozik még, hogy a képen látható hangmérnöki “stúdió” a megfelelő hangosítás elengedhetetlen kelléke, nem pedig Dj pult.

De mindezen túl, ha megnézzük a tervezett programot vagy az utólagos beszámolókat a különböző csoportoknál akik kiutaztak, egyértelműen olyan pontok emelkednek ki, mint a városnézés, kirándulás, beszélgetés - és a zarándoklat csúcspontja: találkozás Ferenc pápával, közös mise és imádság. Se koncert, se buli nem szerepel a programkínálatok között.

Szembetűnő egyébként, hogy az eredeti poszt írója maga (és az ott hozzászólok) sem tudja milyen esemény zajlik épp a bazilikában, miről készültek a képek. A hozzászólások közül ez egyértelműen kiderül. Néhány fotó, egy kevés kombinatív képesség (amely igen hasznos az élet sok területén!!) és sok fontos és féltő érzelem könnyen oda vezet, hogy tévesen ítélünk meg másokat vagy egy-egy eseményt. A hírportálok már hozzátettek néhány plusz információt a kérdéshez (nevezetesen, hogy miféle találkozóról van szó), de ez is aligha nevezhető objektívnek vagy alaposabb utánajárásnak.

Átrágva tehát magunkat tegyük fel utoljára a kérdést: jogos-e a felháborodás ebben az esetben? A végső válaszom erre: a szerető szív számára elsőre jogos lehet, de ne felejtsük el soha, hogy a dolgok mindig árnyaltabbak, mint aminek először tűnnek. Annyiszor halljuk a sok bölcsességet és aforizmát arról, hogy ne a borítója alapján ítéljük meg a könyvet - mégis, gyakran amikor aktuális, hajlamosak vagyunk elfeledkezni ezekről a bölcsességekről. Egy messzebbi asszociációt megengedve lezárásként: talán ez az eset is jó párhuzam arra kicsiben, hogy mi is a fő problémája annak, amikor a migráció és az iszlám kérdéseiről beszélünk és olvasunk korunkban mélyebb utánajárás nélkül. Emiatt fontos minél több forrást megtekinteni és szakembert meghallgatni olyan esetekben, amikor jelentős kérdésekről van szó. Elvégre az úttestre sem lépünk le körültekintés nélkül.

- Barcsa Krisztina


Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr1414208105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása