Reli

Mi köze van a Szabadkőműveseknek az újpogánysághoz? – Történeti gyökerek 1.

2018. szeptember 26. - Reliadmin

Az újpogányság egy komplex jelenség, mely több történelmi és kulturális jelenségre vezethető vissza. A jelenséget vizsgáló kutatók[1] többsége négy elemet jelölt meg közvetlen elődjeként: 1. közép- és újkori okkultizmus; 2. különböző titkos társaságok tanításai; 3. hiedelemlények (elsősorban a boszorkány) megítélésének átalakulása; 4. antropológiai kutatások elterjedése. Ezek közül ebben a történeti gyorstalpaló első részében az első kettőt fogom bemutatni.

A közép- és újkori okkultizmus sosem volt egységes, de a fellelhető források több hagyományt is felhasználtak. Ezek közül az egyik a hermetikus mágia, illetve a hermetikus filozófia általános hatása. A hermetizmus Kr. u. 1-3. században alakult ki, fő tanítása így hangzik: „Kétség nélkül való és a legigazabb: hogy ami fönt van, az olyan, mint ami lent van […]” – azaz ami megtörténik a szellemek és istenek síkján, az úgy lesz az emberekében is. Ennek nyomán a mai újpogányok többsége úgy véli, hogy aki megismeri az okkult tudományokat, az nagyobb eséllyel ismeri meg a mi világunk titkait is.

A kabbala, a zsidó miszticizmus szintén nagy hatást gyakorolt a modern újpogányságra. Bár kialakulása korábbra vezethető vissza, Európában a 12. században terjedt el különböző varázskönyvekben (grimoire-okban) megőrizve. Tanítása a héber ábécé miszticizálására épül, ugyanis eszerint Isten ezek mögött a szimbólumok mögött rejtőzött el. A kabbalisták Istent a szefirotokon keresztül próbálták elérni, ami Isten 10 fő attribútumán való elmélkedést jelentette. Ezt ma irányított meditáció formájában használják egyes újpogány csoportok a szellemi világ megismerésére.

 clipboard01_2.jpg

A 10 szefirot és jelentéseik 

Ahogy említettem, a titkos társaságok is jelentős szerepet játszottak az újpogányság kialakulásában. Ezek közül hármat érdemes kiemelni: a Szabadkőműveseket, az Arany Hajnal Rendet, és az Ordo Templii Orientist. A Szabadkőművesség Európa egyik legrégibb titkos társasága, megalakulása a 18. századra nyúlik vissza. Tagjainak (akik régen még csak férfiak lehettek) a beavatási ceremónián szigorú titoktartást kellett fogadniuk, melyért cserébe jelentős politikai kapcsolatokhoz is juthattak.[2] Később a titoktartás fellazult, így az újpogányság több mindent is átemelt a rituális gyakorlataikból (pl. a négy elem – tűz, víz, föld, levegő – megidézését, rituális tőr használatát, pentagramma szimbolikáját stb.).

A 19. század végére az ezotéria divatos lett, „professzionális” médiumok vezette szeánszokat, asztaltáncoltatásokat tartottak, szellemlátókat fogadtak fel stb. Ez az érdeklődés a popkulturális művekben is megjelent, hiszen ekkor születtek többek között az olyan híres horrormesék és regények is, mint Drakula, vagy Frankeinstein. Ezen kívül ebben az időszakban fordították le a keleti (elsősorban kínai, japán, indiai, perzsa) vallásos és filozófiai iratokat nyugati nyelvekre, melyek nagy hatással volt a kor kultúrájára.

Ebben az időszakban alapult meg a Teozófiai Társaság, mely egyedülálló volt abból a szempontból, hogy teljes vallási toleranciát hirdetett. Ugyanis az alapítói, Helena Petrova Blavatsky és Henry Steel Olcott úgy vélték, hogy az Isteni Igazság minden egyes vallásban ott rejtőzik, ezért minden kultúra és vallás egyenértékű. A Teozófiai Társaság volt ezen kívül az első a világon, amely tudományos módszerekkel igyekezett megismeri a számunkra láthatatlan – azaz okkult – események. A többek között telepátiát, telekinézist és poltergeist jelenséget vizsgáló módszereikkel lefektették a parapszichológia alapjait. A Teozófiai Társaság szokatlan témákat vizsgáló csoportjaival nagy népszerűségre tett szert, mely töretlen maradt az I. világháborúig, a 20. század elejére egész Európában több ezer tagot és több, mint 70 szalont tartott számon. Az újpogányok ma nekik köszönhetik a tolerancia elterjedését az ezoterikus világban, és a paranormális jelenségek kutatásának lehetőségét.

 clipboard02_2.jpg

Asztaltáncoltatás egy szeánszon 1940 körül 

Végül, ha a 20. századi ezotériáról és titkos társaságokról beszélünk, mindenképpen szót kell ejtenünk a kor leghírhedtebb okkultistájáról, Aleister Crowley-ról is. Crowley-t már fiatalon érdekelték a titkos tanok, 23 éves korára tagja volt az Arany Hajnal Rendnek is.[3] 1922-ben vette át az Ordo Templii Orientis (OTO) nevű társaság irányítását, melyet a következő években a saját képére formált. Három fő tanítást hirdetett: 1: „Tégy amit akarsz, ennyi legyen a törvényed csupán”; 2: „A Törvény a 12 szerelem, a szerelem az akaratnak alávetve”; 3: „Minden férfi és minden nő egy csillag”. Tehát fontosnak vélte a szabadság, a szerelem és egyenlőség elveit. Kortársai Crowley-t egy rendkívül karizmatikus, jellegzetes figurának írták le, aki nem vetette meg magától a földi örömöket sem. Többek között elítélték az alkoholizmusát, valamint drog- és szexfüggőségét például. Crowley tanítványai közül egy komplett háremet alapított (mely férfiakat és nőket egyaránt számlált), velük gyakorolta az OTO szerves részét képező szexmágiát is. 1947-es halála után úgy fogalmaztak, hogy a világ leggazabb („most wicked man in the world”) volt.

 clipboard03_1.jpg

Crowley teljes ceremoniális öltözékben

Akár imádták, akár gyűlölték Crowley-t, tagadhatatlan hatással volt a következő évtizedekben. Egyes újpogányok többek között nagy előszeretettel használják alapelveit - nem megvetve módszereit sem. Egyes történészek[4] neki tulajdonítják az úgynevezett okkult robbanás elindítását, melynek során a II. világháborút követően az ezotéria és okkultizmus újból nagy népszerűségre tett szert. Ennek során jelentek meg az 1960-as években az első újpogány csoportosulások is. Ezt a hatást felgyorsította a TV megjelenése, az 1980-as évek végére pedig már „mágikus” témájú sorozatok, tévéműsorok is megjelentek. A 20. század végére az internet megjelenése pedig lehetővé tette, hogy ma már nemcsak az újpogányok és okkultizmus iránt érdeklődő egyének érhetik el az régebben titkos tanokat, hanem egyetlen kattintás után bárki, bármikor.

Bodzásné Csényi-Nagy Krisztina

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Megjegyzések

[1] Lásd még például Ronald Hutton Triumph of the Moon, vagy Szilárdi Réka és Szilágyi Tamás Istenek ébredése című műveit.

[2] Szabadkőművesnek lenni nagy tisztességnek számított, többek között George Washington, Benjamin Franklin, és Franklin D. Roosevelt is tag volt.

[3] Bár a titoktartási esküjét nem vette túl komolyan, tekintve, hogy ellopta és 1909-1912 között kiadatta a Rend titkos szövegeit és rítusleírásait.

[4] Például Ronald Hutton Triumph of the Moon c. művében.

 

Felhasznált irodalom

  • BROOKS, Jeffrey B. – RUSSELL, Alexander. 2007. A New History of Witchcraft: Sorcerers, Heretics & Pagans: Sorcerers, Heretics and Pagans. London: Thames & Hudson.
  • DRURY, Nevill. 2009. The Modern Magical Revival. In: Pizza, Murphy – Lewis, James R. (szerk.):Handbook of Contemporary Paganism. 13–81. Boston: Brill.
  • ELIADE, Mircea. 2005. Okkultizmus, boszorkányság és kulturális divatok. Budapest: Osiris Kiadó.
  • HUTTON, Ronald. 2000. The Triumph of the Moon. Oxford: Oxford University Press.
  • O’KEEFE, Daniel Lawrence. 1982. Stolen Lightning: The Social Theory of Magic. New York: The Continuum Publishing Society.
  • SUTCLIFFE, Steven J. 2003. Children of the New Age: A history of spiritual practices. London: Routledge.
  • SZILÁGYI Tamás – SZILÁRDI Réka. 2007. Az Istenek ébredése. Az újpogányság vallástudományi vizsgálata. Szeged: JATEPress.

Képek forrásai 

  1. kép: www.walkingkabbalah.com/wp-content/uploads/2015/11/Tree-of-Life-Detailed.png
  2. kép: https://i0.wp.com/theghostdiaries.com/wp-content/uploads/2013/11/seance-2.jpg
  3. kép: https://allthatsinteresting.com/wordpress/wp-content/uploads/2018/02/crowley-traditional-garments.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr6114264283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása