Reli

Hogyan kerültek okkult elemek a nácizmusba? III. rész – Wewelsburg. Több, mint kastély?

2019. január 23. - Reliadmin

Az előző részekben szó volt arról, hogy hogyan kerülhettek okkult elemek a nácizmusba, illetve, terítékre került Wiligut Himmlerre gyakorolt hatása, és szó volt az Ahnenerbe társaságról is. Van azonban egy kastély, amit az SS szentélyeként szokás azonosítani. Egy kastély, amiről azt tartják, hogy okkult szertartások helyszínéül szolgált s sokkal többre volt hivatott, mint ami végül megvalósult. Wewelsburg kastélyáról van szó, ami ma már múzeumként funkcionál. Mi is pontosan ez a kastély és milyen célt szolgált az 1930-as évek végén, az 1940-es évek elején?

Wewelsburg története 1934 előtt

A wewelsburgi kastély Németország északnyugati részén található. Maga a kastély 1603 és 1609 között épült Dietrich von Fürstenberg megbízásából, reneszánsz stílusban, de már a IX. században állt ezen a helyen erődítmény (többek közt a kalandozó magyarok is jártak arra, illetve a kastély nem messze helyezkedik el attól a helytől, ahol a feltételezések szerint a germán törzsek legyőzték a római légiókat.[i]) A kastély az egyenlő háromszög alaprajza és az észak felé néző csúcsával már a XVII. században is különleges egyházi építménynek számított. A XX. század elejére az építmény ifjúsági szállóként működött, és a paderborni kerületi önkormányzat volt a tulajdonosa a kastélynak.

Himmler és Bartels, aki a Wewelsburg átépítését tervezte Forrás: Wewelsburg.de

Átalakítások a Harmadik Birodalom idején

A kastély 1933-ban került Himmler látókörébe, aki egy megfelelő helyszínt keresett, ami a leendő SS akadémiának/iskolának adott volna otthont. Himmler céljai között szerepelt egy olyan, Hitlerhez lojális társaság létrehozása, amiben ötvöződik többek közt például a Teuton lovagrend, a jezsuiták legfontosabb erényei. Mindezt okkult tanokkal, elemekkel is vegyítve akár. (Az előző részben már olvashattatok Himmler okkultizmushoz fűződő kapcsolatáról.) 1934-ben Himmler megszerezte a kastély bérleti jogát, s jelentős átalakításokba kezdett. A reneszánsz elemeket lecseréltette ál-középkori elemekre, ekkor került kialakításra a kripta is. Az átalakítási munkálatokat Hermann Bartels építész tervei alapján kezdték meg. Az átalakítás során a kastély az ál-középkori elemek mellett a nemzetiszocialista építészetre jellemző tulajdonságokat is képviseltette magán. A teljes átalakításra azonban nem kerülhetett sor. Időközben kitört a II. világháború, majd ezt követően a fellépő munkaerőhiány valamint a Harmadik Birodalom számára negatív történések miatt a munkálatok először lassan haladtak, majd 1943-ra fel is függesztették azokat.

Az átépítés után. Forrás

Wewelsburg, mint náci Vatikán?

A kastélyt többféle elnevezéssel is illeték már. Nevezték náci vagy árja Vatikánnak (Reichsführerschule SS), náci Camelotnak is. Az elnevezések nem voltak véletlenek, hiszen Himmler hasonló szerepet szánt Wewelsburgnak, mint amilyen szerepet betölt Vatikán vagy amilyet betöltött a legendák szerint Camelot. Himmler tervei között szerepelt ugyanis, hogy a kastély majd központi szerepet fog betölteni, miután a Harmadik Birodalom megnyeri a háborút és az árja faj elfoglalja jogos vezető pozícióját. Központként funkcionált volna, ahol az új pogány alapokon is nyugvó liturgiai és dogmarendszer kialakításra került volna, ahol az arra érdemes elsajátíthattak volna minden, ehhez kapcsolódó lényeges információt vagy ahol az igazán különlegesek, a beavatottak akár különféle szertartásokon, rítusokon vehettek volna részt. Egyes kutatók, történészek párhuzamot is vontak Wewelsburg, Himmler és az SS tisztek valamint Artúr király és a 12 lovagja mellett. Innen az árja Camelot elnevezés is.

A kastély több olyan jellemvonást, kialakítást viselt volna magán, amelyek valamilyen módon (elsősorban germán) mitológiai eredetűek, vagy kapcsolódtak valamilyen vallási szimbólumhoz, szent ereklyéhez. Vagy a kriptát az örök lánggal, az Obergruppenführersaal termét, ami egy kör alapú szentély volt, a Fekete nap szimbólumot. Ismételten meg lehet említeni Artúr királyt és a 12 lovagot, akik a legenda szerint a Szent Grál őrzői voltak.

A jövőbeli tervek között szerepelt az is, hogy a kastély körül kiépüljön egy város, amely az SS iskoláinak adott volna otthont. A leendő város terveit a kastély átalakításáért is felelős Bartels készítette el. Ezzel tulajdonképpen megvalósult volna a náci Vatikán létrehozása, hiszen a Bartels 1943-as tervei alapján már egy olyan központ került volna kialakításra, ami egyrészt magán viseli az új világrend jellegzetes szimbólumait, illeszkedik ahhoz a világképhez, amit Himmlerék elképzeltek, szellemi műhelyként is funkcionál.

Mindezek megvalósulására azonban már nem kerülhetett sor a történelem jól ismert eseményei miatt. A II. világháború elveszítését követően a Harmadik Birodalom alapjaiban omlott össze, így azok a kezdeményezések, ideológiák, nézetek is eltűntek, amelyek ez idő alatt bontakoztak ki igazán. Természetesen ez nem jelentette azt, hogy teljesen elhaltak volna, inkább csak a feledés homályába merültek ezek a fajta okkult tanok, s már nem jutottak el olyan magas szintre, ahol akár befolyásoló tényezőként is lehetett volna velük számolni.

„SS Obergruppenführersaal” napjainkban. Forrás: Wewelsburg.de

Az utóélet

A wewelsburgi kastély ma már múzeumként várja a látogatókat. Itt került kialakításra egy SS múzeum, ami bemutatja az SS történetét 1925 elkezdve, de a közeli koncentrációs tábor túlélőinek a történeteivel is megismerkedhet az oda látogató.

 - Kiss Szandra

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Felhasznált források, cikkek

 

[i] lsd.: Teutoburgi csata, i. sz. 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr5014584492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása