Reli

Programajánló: szerzetesek söre és sajtja

2019. április 03. - Reliadmin

Az orvalli apátság, amiről ebben a cikkben szó lesz, Belgium Gaume régiójában található. Nyári utazásunk sokán győződhettünk meg a hely különlegességéről és ennek apropóján írnék most röviden neked erről, kedves olvasó. Jelenleg ciszterci szerzetesek élnek és dolgoznak benne, egészen különleges söröket és sajtot készítenek; de ez egy nem egészen egy évszázados állapot, a történelem sokán számos változáson átesett az Abbaye Notre-Dame.

További képekért tekintse tekintse meg galériánkat! 

z orvalliak címere egy pisztráng, ami egy gyűrűt tart a szájában. Ennek az oka egy legenda, ami szerint Matilda toszkán hercegnő, IV. Gottfried alsó-lotharingiai herceg felesége, mikor ezen a területen járt beleejtette gyűrűjét egy forrás vizébe, azt pedig egy pisztráng hozta fel neki. A hercegnő hálából nagyméretű területet adományozott a kolostor felépítésére, hiszen mint mondta "Ez a hely egy aranyvölgy" (Val d'Or). Ezt a történetet egy festett üveg is megörökíti az épületben. Valójában kápolna már a 10. században állt itt, ahol nem sokkal később bencések kezdtek templom és kolostorépítésbe. Miután ők elhagyták a területet kanoni papok érkeztek, majd 1132-ben ciszterci szerzetesek, akik farmot és erdőgazdálkodást is kialakítottak. A 13. században az épület nagy része tűzvészben elpusztult, később háborús pusztítást is átvészelt. Felújításokat és reformokat követően 1723-ra gyarapodott az itt élők léptszáma is, és már 130-an tartoztak a közösséghez; ezzel párhuzamosan gazdasági virágzásnak indult és aktív része volt a környező települések ellátásában. A francia forradalom idején kifosztották és felégették, a szerzetesek Luxemburgba települtek át, az orvalli közösséget pedig hivatalosan is feloszlatták.

Az újralapítás sokáig váratott magára. A Herenne család szerezte meg a birtokot az 1800-as évek utolsó évtizedeiben, majd adományozta a cisztercieknek 1926-ban. Az ezt követő 22 évben épült újjá az apátság és kapta meg ez alatt az önálló apátsági rangját, majd 1948-ban az új templomát is felszentelték.

A hányattatott sorsa ellenére a sör itt nem számít újdonságnak. A szerzetesek már egészen korai időkben is önfenntartásra voltak berendezkedve, és feltehetőleg már sörfőzde is működött akkor is. A mostani sörfőzde azonban csak 1931-ben került megalapításra, és akkor már sajt és kenyérüzemet is működtettek. Mind az itteni sörök, mint az itteni sajtok különlegesnek számítanak, hiszen előbbihez olyan élesztőt használnak, amit máshol nem, íze fűszeres, küllemre világos és opálos; utóbbi készítéséhez pedig olyan eljárást használnak, amit a Port de Salut apátság szerzetesei dolgoztak ki 1816-ban. Friss tejből gyártják, textúrája rugalmas és olvadó, amin egy természetes kéreg található. Az ezekből származó bevételek egy részét az apátság fenntartására fordítják, a másik részét pedig jótékony célokra.

A látogatók számára bár nem bejárható az egész terület, de számos érdekességet tartogat. Az új épületrész udvara elzárt ugyan, de a romok, korábbi apátság teljes területe bebarangolható. Található benne gyógynövényes kert, patika múzeum és egy egész épületrészt szenteltek annak, hogy bemutassák miként készült annak idején és miként készül most a sör, de a hideg vizű forrást is felkereshetik az odalátogatók, amiből a legenda szerint elő bukkant a pisztráng a gyűrűvel. A bejárat előtt található egy kávézó/étterem is, ahol a söröket csapolt és üveges formában is meg lehet vásárolni és akár egy változatos sajttállal elfogyasztani. Kulturális és gasztro turisztikai programnak egyaránt kiváló választás.

- Paizs Melinda Adrienn

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr5114736653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása