Reli

A Szent Grál legendája és megjelenése a popkultúrában

2019. június 14. - Reliadmin

A Szent Grálról talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legismertebb ereklye, amelynek megtalálására már évszázadok óta tesznek kísérletet a különféle kutatók, kalandorok. Mindeközben, mint általában minden szent relikviát, a Szent Grált is számtalan legenda és rejtély veszi körül, melyekből biztosan ti is ismertek jó néhányat. Ezeket a történeteket több film, sorozat, regény is feldolgozza, így biztos mindannyian találkoztatok már a témával. Az alábbiakban néhány híresebb alkotást mutatok be, illetve olvashattok a Szent Grál legendájáról és a későbbi utóéletéről is egy-két rövid, bevezető gondolatot.

A Szent Grál legendájának gyökerei visszavezethetőek a kereszténység előtti kelta mitológiára, de keresztény legendaként is ismert. Írásos formában először a középkorban a XII. század környékén jelent meg például Chrétien de Troyesnél illetve Robert de Boronnál.

Több legenda is szól magáról a Szent Grálról illetve a későbbi sorsáról. A kiindulópontja ezeknek az utolsó vacsora, valamint Jézus keresztre feszítése, ez a történet Robert de Boronnál fedezhető fel először. A legendák szerint Jézus a Grálból ivott az utolsó vacsoráján, majd pedig keresztre feszítésekor ebbe gyűjtötte össze Jézus vérét Arimathiai József. A története azonban innentől kezdve vesz más és más folytatást. A legismertebb ezek közül talán Artúr királyhoz és a lovagjaihoz fűződik, amikor is a Grál Arimathiai Józsefnek köszönhetően Britanniába kerül. Egy másik legenda szerint a Szent Grál Jézus keresztre feszítését követően a Szentföldre kerül, s ezer év után a keresztes hadjáratok során sikerül visszaszerezni azt, őrzésével pedig a Templomos Lovagrendet bízzák meg. De vannak olyan elbeszélések is, melyek szerint Jézus nem halt meg, hanem a Grálnak köszönhetően megmenekült, majd pedig a későbbi Franciaország területén élt.

A Szent Grállal kapcsolatban abban sincs konszenzus, hogy pontosan milyen tárgy is lenne. Egyesek szerint egy díszes kehely, míg mások szerint csupán egy egyszerű kupa, de vannak olyan elképzelések is, miszerint a Grál inkább egy láda vagy pedig nem is tárgy volt, sokkal inkább egyfajta szimbólum. Több esetben is csodálatos gyógyító képességet tulajdonítanak a Grálnak.

Rengeteg ember próbálta már megfejteni azt, hogy hogyan néz ki a Grál, hol és kik őrzik. Gyakori kérdés az is, hogy valóban létezett-e a tárgy valaha is, vagy csak a legendák történeteiben szerepel, mint egyfajta misztikus eszköz, aminek nincsen valóságalapja.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Megjelenése a tömegkultúrában

Számtalan film, sorozat, könyv szól a Szent Grálról, Artúr királyról vagy a templomosokról, a Grálhoz kapcsolódó rejtélyekről, esetleg összeesküvés-elméletekről. A legismertebb ezek közül az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989), amiben Indiana Jones és társai erednek a Szent Grál (és Jones apja) nyomába, ahol az üldözőik mellett náci katonákkal is összetalálkoznak, de a végén rálelnek a Szent Grálra. A filmben a Grál egy egyszerű fa kupaként van ábrázolva, ellentétben a díszes, aranyozott ábrázolásmódokkal.

Nem lehet említés nélkül hagyni a kétezres évek egyik nagy könyvsikerét, a Dan Brown által írt Da Vinci kódot, amely könyv (2003) és film (2006) formájában is megjelent. A történet szintén a Szent Grál megtalálásáról, a Grált övező mítoszokról, titkos társaságokról szól.

A komoly és rejtélyekkel teliszőtt történetek mellett a humorosabb történet feldolgozásokra is sor került, elég csak a Gyalog Galoppra gondolni, ami szintén Artúr király és a Szent Grál megtalálásának történetét dolgozza fel.

De meg lehet említeni még például az Excalibur (1981) vagy A halászkirály legendája (1991) című filmet, sorozatok közül pedig a Templomosok az, amelyik a Szent Grált őrző társaság, a Templomosok történetét mutatja be. A történet maga fikció, a Templomosok utolsó éveit mutatja be. A sorozat története szerint 1291-ben Akkó ostrománál a Szent Grál elveszett és a cselekményszál annak megkeresése körül bontakozik ki.

Utolsóként egy japán animét szeretnék megemlíteni. A Fate/Zero című sorozat cselekménye az úgynevezett Szent Grál háború köré összpontosul, melynek során 7 mágikus erővel bíró, a Grál által kiválasztott mester igyekszik megszerezni a Szent Grált. A győztes pedig nyer egy kívánságot, mely kívánságnak nincsenek földi korlátai.

A felsorolást még hosszasan lehetne folytatni más történetekkel is, hiszen a téma a körülvevő legendáknak, rejtélyeknek, titkos és kevésbé titkos társaságoknak köszönhetően népszerű, számtalan helyen és műfajban lehet találkozni a Grálra tett utalásokkal, a tárgyat körülvevő misztikus történetekkel. Ha ismertek olyan további történeteket, alkotásokat és legendákat, amelyekről most itt nem írtunk, küldjétek el nekünk kommentben vagy e-mailen - bővítsük együtt a listát!

 

- Kiss Szandra

 

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek vagy kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az újabb izgalmas témákról és bejegyzésekről!

 

Források:

History.com: Holy Grail. URL:https://www.history.com/topics/middle-ages/holy-grail#section_2

British Library: The Quest for the Holy Grail. URL: http://www.bl.uk/onlinegallery/features/mythical/grail.html

Camelot Project: The Holy Grail. URL: https://d.lib.rochester.edu/camelot/theme/holy-grail

 

Képek forrása: Google, Wikipédia

 

http://www.bl.uk/onlinegallery/features/mythical/grail.html

https://www.history.com/topics/middle-ages/holy-grail

https://d.lib.rochester.edu/camelot/theme/holy-grail

A bejegyzés trackback címe:

https://reli.blog.hu/api/trackback/id/tr5614893824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása